Fallunderlag för lekplats

Säkerheten för barn kan aldrig kompromissas och det är här fallunderlag för lekplats kommer in. Med hjälp av tillförlitliga leverantörer kommer vi att förstå vad dessa underlag och skydd innebär, varför de är nödvändiga, olika typer som finns tillgängliga och regler kring dem. Oavsett om du är en lekplatsdesigner, en skoladministratör eller en förälder, är denna guide avsedd att ge dig all information du behöver för att göra ett informerat beslut om säkerheten på din lekplats.

Vad är fallunderlag?

Fallunderlag, eller fallskydd, är viktiga säkerhetsåtgärder. De är utformade för att minimera risken för skador om ett barn skulle falla från en lekplatsutrustning. Fallunderlaget är det material som ligger direkt under lekplatsutrustningen, medan fallskyddet är det skyddande materialet som omger.

Varför är de viktiga?

Fall från utrustning är en av de vanligaste orsakerna till skador på lekplatser. Ett effektivt fallskydd kan absorbera stötkraften från ett fall och därmed minska risken för allvarliga skador. Dessutom kan de bidra till att skapa en säkrare och mer inbjudande lekmiljö för barn.

Var kan man köpa fallunderlag och fallskydd?

Det finns flera leverantörer som erbjuder olika typer av fallunderlag och fallskydd. Här är några av dem:

Unisport

Unisport är en av de ledande leverantörerna i Norden. De erbjuder en rad olika fallskydd, inklusive konstgräs och gummiasfalt, som är utformade för att absorbera stötkraften från ett fall och minimera risken för skador. Deras fokus är att erbjuda produkter av hög kvalitet som uppfyller alla säkerhetskrav.

Cado

Cado är en annan populär leverantör. De erbjuder fyra typer av fallunderlag, inklusive fallmattor och gummiplattor. De strävar efter att erbjuda produkter som är säkra, hållbara och miljövänliga. Dessutom erbjuder de professionell rådgivning och support, vilket gör det enkelt för kunder att välja rätt produkter för sina specifika behov.

Scancord

Scancord är en leverantör av fallskydd för lekplats. De erbjuder en rad olika produkter, inklusive EUROFLEX® fallskyddsplattor, svampar, bollar, kuber, figurer och former, kubb, avfasningsplattor, och park- och gatumiljö. Scancord fokuserar på att erbjuda produkter som är säkra, hållbara och lättillgängliga. De är engagerade i att skapa platser som är roliga och säkra för barn, och de arbetar ständigt med att utveckla och förbättra sina produkter.

Olika typer av fallskydd

Det finns flera olika typer av fallskydd tillgängliga, inklusive:

Fallmattor och gummiplattor

Fallmattor och gummiplattor är två populära typer av underlag. De är båda tillverkade av mjukt material som kan absorbera stötkraften från ett fall. Fallmattor kan rullas ut på gräset under befintliga redskap, medan gummiplattor oftast läggs i samband med anläggning av lekplatsen.

Helgjuten gummibeläggning

En helgjuten gummibeläggning är en annan typ av underlag. Den formas direkt på platsen och är den mest flexibla lösningen. Den kan anpassas till lekplatsens specifika form och storlek.

Stötdämpande konstgräs

Stötdämpande konstgräs är ett annat alternativ för fallunderlag. Det ser ut och känns som naturligt gräs, men har den extra fördelen att det kan dränera vatten effektivt, vilket gör att det kan bibehålla sin mjukhet året runt.

Fallskydd lekplats regler

Enligt den europeiska standarden EN 1177 finns regler för krav om skydd på lekplatser där fallhöjden överstiger 60 cm. Fallskyddet ska vara av ett material som kan absorbera stötkraften från ett fall och minimera risken för skador. Dessutom ska fallskyddet täcka ett tillräckligt stort område runt lekplatsutrustningen för att skydda barn som faller från alla riktningar.

Fallunderlag pris

Priset på fallunderlag kan variera beroende på vilken typ av material du väljer och beroende på fallhöjd. Generellt sett är fallmattor och gummiplattor billigare att installera än en helgjuten gummibeläggning. Men de kan kräva mer underhåll på lång sikt, eftersom de kan behöva bytas ut oftare.

Lekplats underlag

När det gäller att skapa en säker lekplats, är valet av rätt underlag lika viktigt som valet av lekutrustning. Underlaget bidrar till att förhindra allvarliga skador som kan orsakas av ofrivilliga fall från lekutrustningen. Här är några av de mest populära typerna av underlag för lekplatser:

Gummibark och gummiplattor

Gummibark och gummiplattor är två populära typer av underlag för lekplatser. De är både mjuka och stötdämpande, vilket gör dem till ett utmärkt val för att skydda barn från fallskador. Dessutom är de lätta att underhålla och håller länge.

Konstgräs

Konstgräs är ett annat populärt val för lekplatsunderlag. Det ger en naturlig känsla och är mjukt nog för att skydda barn från fallskador. Dessutom är det slitstarkt och kräver minimalt med underhåll.

Bark och träflis

Bark och träflis är naturliga alternativ som ofta används som underlag på lekplatser. De är mjuka och stötdämpande, vilket hjälper till att skydda barn från fallskador. Dessutom ger de en naturlig och estetiskt tilltalande look till lekplatsen.

Fallsand

Fallsand är ett annat naturligt alternativ som ofta används som underlag på lekplatser. Det är mjukt och stötdämpande, vilket hjälper till att skydda barn från fallskador. Dessutom är det lätt att underhålla och ger en naturlig look till lekplatsen.