Bygg en lekstuga på tomten

Vad är lyxigare än att ha en helt egen lekstuga på tomten? Bygg ett litet hus där barnen kan leka, och där du kanske kan koppla av när barnen inte använder stugan.

Bra att veta när du ska bygga lekstuga

Om du inte vill köpa ett färdigt hus kan du självklart bygga din egen lekstuga. Det finns några saker du bör tänka på innan du börjar bygga lekstugan.

Regler – vad gäller?

Du behöver inte ha bygglov för att bygga en lekstuga på tomten, men det finns vissa saker man måste känna till. Du får exempelvis inte bygga för nära grannen.

Grunden

Lekstugan måste stå på en plan yta. Annars blir den lätt sned efter några år. Lägg gärna lekstugan på en stengrund, så den höjs upp lite från marken.

Matcha lekstugan och bostadshuset

Det finns lekstugor i flera olika modeller, men vi rekommenderar att man bygger en lekstuga som matchar bostadshuset, eftersom de ska stå på samma tomt. Det ger en snygg helhet.

Säkerhet

Säkerhet är väldigt viktigt med tanke på att barn är inblandade. Barnen ska kunna leka och röja fritt i lekstugan. Sätt fast dörrar ordentligt och använd räcken för att förhindra att barnen på något sätt kan ramla ner.