Inspirerande utemiljö – Förskola & skola

En inspirerande utemiljö på förskola eller skola är mycket viktigt för att främja livsglädje och fantasi hos barn. Håller du på att inreda en skolgård eller innergård kan du därför vara i behov av några bra tips.

Hos Unisport kan du få utemiljö-inspiration för både skola och förskola. De är en mycket populär leverantör av produkter för aktiva utomhusmiljöer. Här kan du inte bara få tillgång till ett riktigt bra och brett utbud av redskap, ställningar och fallunderlag, utan du kan också få skräddarsydd hjälp med design och utformning. Unisport hjälper även till i samband med installation eller montering, så att du får ett resultat som är snyggt, hållbart och som passar för ditt ändamål. Nedan hittar du våra bästa lösningar för en bra utemiljö för barn i alla åldrar.

Utemiljö förskola & skola – 3 tips för en mer kreativ miljö

Letar du efter tips till utemiljö på din förskola? Att skapa en fin skolgård eller innergård till barn är inte det allra lättaste. Hos Boverket kan du läsa mer om allmänna råd kring utformning av utemiljö på förskolegårdar och skolgårdar. Här nedan hittar du även tre riktigt bra och inspirerande tips att ta del av.

Utemiljö lekplats

Det finns flera sätt att gå tillväga för att skapa en inspirerande utemijö på lekplatsen. Här gäller det att ta fram barnasinnet och låta fantasin flöda. Ett enkelt sätt att få in färg och glädje är genom att välja rätt typ av fallunderlag. Finns det en båt eller ett skepp i lekparken kan det t.ex. vara inspirerande med en blå gummimatta som ger känslan av hav. Inspirerande lekplatser brukar även inkludera olika typer av aktiviteter där barnen kan både gunga, hänga, klättra, åka och krypa. Läs mer om lekplats på förskola här.

Innergård inspiration

Behöver du inspiration till innergården? Att inreda och designa en innergård kan vara svårare än att bygga en nischad lekplats. En innergård har sällan lika mycket yta och därför behöver du prioritera på ett helt annat sätt. Gäller det en innergård på en högstadieskola kan det vara bra att fokusera på stillhet och lugn – en plats dit eleverna kan gå för att hänga och slappna av från stöket på skolgården. Gäller det en innergård på en förskola eller för barn i yngre åldrar är det en kombination av lek och fridfullhet som bör vara i fokus. Enklare typer av lekredskap och växtlighet kan vara en bra utgångspunkt.

Skolgård inspiration

Att hitta inspration till skolgården är också väldigt viktigt. Rasterna är barnens tillfälle att koppla av från lektionerna och släppa koncentrationen. Att röra på sig och ha roligt på skolgården är således A och O. Vid inredning av en skolgård är det rekommenderat att satsa på redskap och aktiviteter som passar flera intressen och åldrar. Du kan med fördel kombinera en klätterställning och sandlåda med en basketplan, mindre fotbollsplan och bollrutor. Komplettera sedan detta med skogsområde om möjligt såväl som portabla leksaker, t.ex. hopprep, rockringar, bollar och andra utomhusleksaker.

Uteaktiviteter – barn

Det finns flera fördelar med att vistas utomhus tillsammans med ditt barn. Inte nog med att ditt barn får frisk luft i lungorna, så finns det också mer möjlighet till aktiva och fartfyllda lekar. Undrar du vad man kan träna i utomhusmiljöer? Här nedan listar vi ett flertal fysiska och pedagogiska lekar som du kan använda dig av.

Pedagogiska lekar

Pedagogiska lekar är av mycket stort värde för det lilla (och det stora) barnet. Pedagogiska lekar är till för att främja barnets utveckling och leka samtidigt som man lär. En mycket vanlig pedagogisk lek som många barn gillar är rollekar. I rolleken får barnet möjlighet att använda sin fantasi och samtidigt inta en annan roll - som i de flesta fall kräver samspel med andra barn. Pedagogiska lekar kan också innebära att barnet tränar motorik, tal- eller skrivförmåga, samt tränar koncentration eller motorik.

  • Rollspel
  • Bygga med klossar
  • Stapla, riva, färgkoordinera
  • Träna-minnet lekar

Fysiska lekar

Fysiska lekar är oftast mycket uppskattade hos de flesta barn. Fysiska lekar behöver inte per automatik innebär hög fart, mycket spring och stora hopp. Det kan absolut göra det, men det är inte ristat i sten. Det finns många aktiva lekar som inte kräver allt för mycket fart och som passar de flesta intressen och åldersgrupper. Fördelen med fysiska lekar är att erbjuda barnen motion, utlopp för energi och möjlighet att träna motorik och utsöndra endorfiner på en och samma gång.

  • Kullekar
  • Följa John
  • Hinderbana
  • Bollsport, t.ex. fotboll, basket eller bandy