Bygga egen trädkoja

Bygga en stadig koja själv

Man kan bygga en koja hur enkelt eller hur svårt man vill, det är bara dina intentioner som kan sätta gränserna. Här har vi tagit fram några tips som kan vara bra att tänka på när man ska bygga en koja.

1. Hitta ett lämpligt träd

När du ska välja vilket träd kojan ska byggas i är det viktigt att grunden kan vila stabilt mot trädets grenar. Det bör inte vara ett alltför gammalt träd, och trädet måste ha friska grenar. Kolla även hur det ser ut under trädet. Finns det någon spetsig gren, eller andra farliga saker som man kan skada sig på om man ramlar ner från kojan?

2. Virkets kvalitet beror på dina intentioner

Vilken kvalitet virket ska ha beror på vad du vill bygga för slags koja. Om du vill bygga en lyxkoja kan vi rekommendera att du använder impregnerat virke, men om du inte är så noggrann med kojans standard fungerar det bra med överblivna brädor.

3. Grunden

Du bör bygga kojans grund bör med 22 mm tjocka brädor, som du fäster tvärsigenom stabila reglar. Reglarna bör dock vara lite tjockare, du kan utgå från att reglarna ska vara ca 95 mm breda och 45 mm tjocka.

4. Fästa grunden i trädet

Vårt bästa tips är att använda montageband. Du kan dra montagebandet runt grenar och skruva fast dem i reglarna. Det är en smart och smidig metod, samtidigt som du slipper skada trädet. Använd gärna rostfritt montageband.

5. Nu är det fritt fram för din fantasi!

Nu när grunden är klar är det bara din fantasi som sätter gränserna! När det sedan är dags att inreda kojan kan vi tipsa om något som får din koja att kännas mer som ett riktigt hus: använd kakel och övrig inredning i stugan. Det behöver inte bli så dyrt.